Sinds 2019 werkt Naima Charkaoui als diensthoofd bij de Vlaamse Noord-Zuid beweging 11.11.11. Ze schreef ook een boek over het gevaar van racisme. In haar boek vertelt Naima over pijn en uitsluiting, maar ook over veerkracht en hoop.
Het thema van deze Women's Community was “Racisme”. Charkaoui is een expert op dit gebied en probeert antwoorden te vinden in haar boek “Racisme. Over wonden en veerkracht”. Ze begon de online sessie met de werkdefinitie, de betekenis en gevolgen van racisme. Ze documenteerde haar bevindingen over racisme met recente voorbeelden. Zo vertelde ze over een incident in 2018 in Charleroi, waarbij een vrouw werd aangevallen door twee mannen vanwege haar hoofddoek. Met dit incident wil Charkaoui de slachtoffers van racisme onder de aandacht brengen en pleiten voor meer zorg voor deze slachtoffers. Maar voor haar werkt racisme ook subtieler en veel breder. Het gaat om meer dan alleen de strafbare vormen van discriminatie van mensen. Charkaoui stelt dat racisme ook gaat over micro-incidenten, stereotypen, framing en uitsluiting. Ze concludeert dat in racistische acties altijd de onderliggende boodschap zit: “Je hoort hier niet thuis.” Ze sprak ook over hoe mensen hun best doen om 'inclusief' te zijn, maar dat dit soms tot een tegenovergestelde uitkomst leidt. Bovendien vertelde ze hoe kinderen en jongeren zich al bepaalde 'racistische' ideeën hebben geïnternaliseerd. Ze liet verschillende video's zien, waarin kinderen het gedrag om hen heen spiegelen.
In het tweede deel vertelde ze over tips en trucs om met racisme om te gaan. Ze gaf tips hoe je met kinderen een gesprek over racisme aangaat of hoe belangrijk het is om een balans te vinden tussen het benoemen van bepaalde problemen en tegelijkertijd een positieve houding ten opzichte van de samenleving te behouden. Ze wil ook leerkrachten, jeugdwerkers, opvoeders en mensen in de gezondheidssector helpen om racisme aan te pakken. Ze vindt kinderen een cruciale schakel om racisme te bestrijden. Allereerst heeft racisme een grote impact op kinderen en jongeren. En ten tweede internaliseren ze ideeën snel in hun zelfbeeld, wat hun persoonlijke ontwikkeling beïnvloedt. Ze zegt dat de manier van omgaan met mensen kan worden aangepast en dat we moeten proberen racistische ideeën en stereotypen te veranderen en om te buigen.
Vragenronde
Het publiek stelde veel vragen over hun eigen kinderen. Een deelnemer uitte haar zorgen over haar zoon, die van niet Belgische afkomst is en zich onverdraagzaam opstelt tegenover zijn Marokkaanse klasgenoten. Charkaoui gelooft dat deze houding een verdedigingsmechanisme is. Omdat het kind zelf deel uitmaakt van een minderheidsgroep, probeert hij dit 'tekort' te verbergen door zich te beperken tot racistische opmerkingen jegens een andere minderheidsgroep. Ze gaf toe dat het een moeilijk proces is, maar dat het cruciaal is om erover te blijven praten. Ze vertelde over haar eigen ervaringen met de actie-reactiereflex. Zij adviseerde om samen met de school dit probleem aan te pakken.